Ceva vechi, ceva nou, ceva imprumutat, ceva albastru...
Verighetele
Cercul reprezinta simbolul soarelui, al iubirii, al pamantului, al universului si al perfectiunii. Verigheta se poarta pe al treilea deget de la mana stanga deoarece grecii in antichitate credeau ca o vena de la acel deget duce direct la inima.
Buchetul de mireasa reprezinta poate pentru majoritatea mireselor un simbol al mariajului.
Mirosul florilor alunga spiritele rele, aducand noroc si prosperitate celei care il poarta. In Roma Antica, atat mirele cat si mireasa purtau cate un buchet de nunta care simboliza fertilitate si intrarea intr-o „viata noua”. Tine de indatoririle nasei sa aleaga buchetul, bineinteles ca recomandat ar fi ca atat nasa cat si mireasa sa fie de acord cu alegerea potrivita a florilor.
Semnificatia florilor si a culorilor din buchet:
Anemonele, semnifica fie fragilitate, fie anticipare, fie dragoste neimpartasita.
De asemenea, trandafirul sau orhideea sunt flori de o eleganta si distinctie evidente.
Albul de regula simbolizeaza puritatea, candoarea, inocenta, asociate cu simbolistica nuntii in traditia folclorica. Rosul reprezinta pasiunea, dragostea nebuna, devoratoare, iubirea carnala. Asadar buchete de mireasa din trandafiri rosii sunt ales atunci cand mesajul care se doreste a fi transmis se apropie de aceste semnificatii.
Trandafirii galbeni simbolizeaza gelozia, posesivitatea. Buchete de mireasa din aceste flori reprezinta, deci, o forma de expresie a posesivitatii, a cuplului care nu admite pe nimeni altcineva in preajma, exclusivist, egoist, dar foarte consolidat.
Rozul este de regula asociat cu simbolistica de tip comercial, sarbatorile "oficiale" ale dragostei, asadar buchete de mireasa din trandafiri roz vor fi unele de tip traditional, conformist, de regula aprobat la nivel social.
Poate cea mai distinsa alegere, buchete de mireasa din trandafiri in general alb si rosu dau o nota de eleganta, distinctie, noblete. Ideale pentru nuntile cu stil, dar nu extravagante, ci elegante la modul clasic.
Crinii sunt de asemenea o alegere foarte potrivita. Denota puritate, virtute, frumusete, eleganta. Asadar buchete de mireasa din crini algi pot fi o alegere care sa simbolizeze puritatea, dar sa adauge si nota deosebita de distinctie si eleganta.
Garoafele sunt o alegere mai excentrica pentru buchete de mireasa. Garoafele simbolizeaza diverse sentimente in functie de culoare (de exemplu garoafele rosii simbolizeaza capriciul, nestatornicia), insa de obicei nu se folosesc in buchetele de nunta, fiind considerate flori "ieftine". Totusi un asemenea buchet poate fi o alegere indrazneata.
Orhideea in buchete de mireasa simbolizeaza exotismul, nota aparte, deosebitul, specialul. De aceea este o alegere foarte potrivita pentru a face mireasa sa se simta speciala, unica, magnifica, de o frumusete aparte, exotica, impresionanta.
Buchete de mireasa din cale au o nota de farmec aparte, de raritate, de distinctie. Sunt apreciate mai ales de oamenii rafinati, iubitori de lucruri fine si rare, de frumusete clasica si plina de un farmec sigur.
Cameliile reprezinta inainte de toate noroc, asa incat pentru ca o nunta sa fie binecuvantata cu noroc, traditia spune sa se aleaga buchete de mireasa din camelii. Florile sunt rar de gasit insa in comert, asa incat este o alegere riscanta.
Crizantemele, considerate simboluri de adevar si intelepciune, pot fi o alegere reusita pentru buchete de mireasa mai ales primavara, atunci cand sezonul este potrivit pentru aceste flori, iar temperatura nu foarte ridicata pentru a nu favoriza ofilirea acestora.
Freziile simbolizeaza prietenia si inocenta, o combinatie delicata, nobila, ca si floarile in sine. Cu un miros cu totul special, buchete de mireasa din frezii sunt intalnite totusi rar, datorita fragilitatii florilor. Daca optati, insa, pentru un asemenea buchet, efectul de delicatete, fragilitate, discretie, inocenta este garantat.
Irisul reprezinta credinta, intelepciunea, soarta. De aceea buchete de mireasa din irisi sunt poate inainte de toate recomadate persoanelor religioase, inclinate spre spiritualitate si credinta in general.
Lalelele pot fi folosite de regula in perioada de primavara-vara, buchete de mireasa din lalele dau o nota de proaspat, avand si o semnificatie de renume, faima, asadar o nunta cu pompa, cu faima, renumita.
Floarea soarelui, salbatica si rustica in acelasi timp, este in acelasi timp simbol al loialitatii. Deci buchete de mireasa din floarea soarelui pot semnifica credinta mirilor unul in celalalt, increderea, fidelitatea, promisiunea de incredere si statornicie.
Florile de camp au ceva din salbaticia celor ce cresc liberi, neingraditi, lipsiti de prejudecati, in general nonconformisti si plini de viata. Buchete de mireasa din flori de camp sunt rare, insa au o frumusete salbatica, neimblanzita, deosebita.
Domnisorii si domnisoarele de onoare se regasesc in ritualul nuntii datorita unei legi romane care cerea ca la o nunta sa existe zece martori. De asemenea, in antichitate se credea ca spiritele rele pot participa la o nunta cu scopul de a crea haos si neintelegeri. Astfel, participantii la nunta se imbracau toti in ton cu mirele si mireasa, pentru ca spiritele rele sa nu stie cine se casatoreste. Aceasta e explicatia faptului ca domnisoarele si domnisorii de onoare din ziua de azi poarta haine asemanatoare cu cele ale mirelui si miresei.
Astăzi multe sunt schimbate în cadrul unei nunţi, deşi, unele obiceiuri s-au mai păstrat, ca jocul miresei, jucatul găinii, unele dansuri specifice etc. Pe vremuri, nunţile decurgeau printr-o succesiune de evenimente pline de simboluri şi superstiţii, ce diferă de la o zonă la alta a ţării. Oamenii se schimbă, la fel şi obiceiurile lor, important este însă ca nunta să fie un moment excepţional, de neuitat, pentru miri. Găina aduce întotdeauna noroc, ea fiind răscumpărată de către naş.
Colacul miresei este rupt deasupra capului, când părăseşte casa şi se aruncă în patru colţuri începând cu partea de răsărit. Se spune că cei care gustă din “colacul miresei” vor avea noroc la măritiş-însurătoare.Atunci când intră pentru prima data în casa lor, mirele trebuie sa treacă pragul cu mireasa în braţe, pentru a o proteja de spiritele rele, care aşteaptă ascunse sub prag.